Proje Görseli

Projenin Amacı

Projenin temel amacı; bölgede yaygın olan derin kuyu sulama sistemleri için çiftçiye yönelik enerji ve sistem verimliliği açısından saha şartlarına göre en verimli çalışan entegre sulama sistemlerin önerilmesi ve pilot uygulamalarının kurulup etkinliklerinin uzaktan izlenmesidir.

"Sulama Pompalarında Enerji Verimliliğinin Arttırılması Pilot Projesi" kapsamında yapılan saha ölçümlerinde verimsiz sulama pompaların kullanıldığı, korumasız ve sürücüsüz panoların kullanıldığı, su iletim borularında çok büyük su kayıpları olduğu ve yanlış sulama sistemlerin kurulu olduğu gözlenmiştir. Bundan dolayı bölgede seçilecek bazı pompaj sistemlerinde iyileştirmeler yapılarak etkinliği ölçülecek ve uzaktan takibi sağlanacaktır.

Özellikle Türkiye'de tarımsal sulama amaçlı elektik tüketiminde büyük paya sahip Şanlıurfa, Mardin ve diğer bazı GAP İllerinde ki derin pompaj ile sulama yapan çiftçilerin pompajdaki ve sulama sistemlerindeki iyileştirmeler ve enerji tasarrufu sonucunda zaman ve işgücünün fazlalığı azaltılarak üreticiler refaha kavuşturulacaktır. Burada enerji verimliliğinin kontrol altına alınmasıyla harcanan enerji azalacağından dolayı birim alanda gelirde artış olacaktır. Böylece tarımsal sulamada harcanmayan enerji milli ekonomiye çok önemli bir katkısı olacaktır.

Sistem Özeti

Ölçüm ve Takip

Belirlenen kuyularda sabit ölçüm sistemleri ile sürekli verimlilik analizleri yapılmakta ve veriler RTU aracılığıyla bulut tabanlı sisteme aktarılmaktadır.

Veri Yönetimi

Açık kaynak kodlu yazılım ile toplanan veriler, kullanıcıların ihtiyaçlarına göre analiz edilebilmekte ve istenilen zaman diliminde raporlanabilmektedir.

Sistem Görsel 1

Proje Gelişim Süreci

Önceki Aşama

Sulama Pompalarında Enerji Verimliliğinin Arttırılması Pilot Projesi

Belli bir süre için pompaj sistemi takibi yapılabiliyordu.

Mevcut Aşama

GAP Bölgesi Web Tabanlı Pompaj Ölçümü

Tespit edilen kuyuların tüm proje süresince izlenmesi ve verilerin web üzerinden takibi sağlanmaktadır.

2. Dönem Planı

Proje Geliştirme ve Yaygınlaştırma

  • Optimizasyon ve iyileştirme süreçlerinin uygulanması
  • Pilot sistem ile bileşenlerinin kurulması
  • Başarı durumunda ülkesel projeye dönüştürülmesi